Τεχνολογία Φακών Olight
Η Olight έχει δεσμευτεί στη κατασκευή ποιοτικών εργαλείων φορητού φωτισμού, τα οποία είναι ανθεκτικά, αξιόπιστα και αποδοτικά.
Κατασκευάζουμε φακούς που θα σας δώσουν τη καλύτερη δυνατή απόδοση, το μικρότερο μέγεθος και την καλύτερη τιμή. Χρησιμοποιούμε τα προϊόντα μας καθημερινά για να βεβαιωθούμε πάνω σ’ αυτά που λέμε, και να παραμένουμε ειλικρινείς. Θέλουμε να σας δώσουμε ποιοτικό και λειτουργικό σχεδιασμό που λειτουργεί πραγματικά, όταν το χρειάζεστε.
Είμαστε μια εταιρεία υψηλής τεχνολογίας, αλλά η εστίασή μας είναι πάντα στο τελικό χρήστη. Δεν σχεδιάζουμε τεχνολογία για χάρη της τεχνολογίας. Αξιοποιούμε τη τεχνολογία για την επίλυση προβλημάτων, για να κάνει τους φακούς μας πιο φιλικούς προς το χρήστη και πιο διαισθητικούς, και σας παρέχουμε όσο το δυνατόν τα καλύτερα εργαλεία. Σκεφτόμαστε πολύ και σκληρά για τα προϊόντα μας, πώς θα χρησιμοποιηθούν από αυτούς που βρίσκονται και εργάζονται κάτω από δύσκολες συνθήκες, πώς θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στο να σωθεί μια ζωή. Χρησιμοποιούμε τις τελευταίες τεχνολογίες και διαδικασίες παραγωγής με καινοτόμους τρόπους για να δημιουργήσουμε τα καλύτερα προϊόντα φωτισμού που μπορούμε.
ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΕΛΕΓΧΟΝΤΑΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ANSI/NEMA FL1-2009.
ANSI FL1 Πρότυπο
FL1 Πρότυπο, αυτές οι προδιαγραφές μπορούν να βρεθούν στο πακέτο των περισσότερων φακών σήμερα. Τι σημαίνουν αυτές οι προδιαγραφές για εσάς, και πως μπορούν να ερμηνευτούν αυτές τις πληροφορίες; Από τότε που αρχίσαμε να συμπεριλαμβάνουμε γραφήματα στις αξιολογήσεις μας, είχαμε πολλές απορίες σχετικά το ANSI FL1 πρότυπο, έτσι αυτό το άρθρο δίνει μία καλύτερη εξήγηση πάνω στις τεχνολογικές πτυχές της απόδοσης ενός φακού.
Κοινώς η συντομογραφία του ANSI FL1 πρότυπο, το ANSI / NEMA FL 1-2009 πρότυπο είναι ένα σύνολο κατευθυντήριων γραμμών της απόδοσης ενός φακού. Πριν από την εισαγωγή αυτών των προτύπων, μπορεί να έχετε δει ποικιλία φράσεων σε συσκευασίες φακών, όπως αυτά:
3W LED: ήταν ένας κοινός όρος που χρησιμοποιείται για υψηλής απόδοσης LED, όπως το Luxeon, όταν παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά. Τα LEDs έχουν διάφορους βαθμούς απόδοσης και σπάνια λειτουργούν στην ονομαστική τους ισχύ, οπότε αυτό δεν έχει πραγματικά κανένα νόημα.
Φωτεινότητα 1 εκατομμυρίου κεριών (1 million candlepower): συχνά παρατηρείτε σε φανάρια και προβολείς. Ένα εκατομμύριο από οτιδήποτε είναι εντυπωσιακό, αλλά πόση φωτεινότητα παρέχουν ένα εκατομμύριο κεριά;
Υψηλής-ροής LED: είναι απλά ένας φανταχτερός τρόπος να πούμε ότι το LED είναι φωτεινό, αλλά ακόμα κι αν είστε ένα μηχανικός, εξακολουθεί να μην έχει πολύ νόημα. Με τον FL1 πρότυπο, διφορούμενες φράσεις μάρκετινγκ αποτελούν παρελθόν, και άμεσες συγκρίσεις μεταξύ των φακών μπορούν να γίνουν από διαφορετικούς κατασκευαστές. Η τήρηση του FL1 προτύπου είναι προαιρετική, αν και η συντριπτική πλειοψηφία των κατασκευαστών έχουν υιοθετήσει το πρότυπο. Εδώ φαίνεται πως ορίζονται οι βαθμολογίες:
Απόδοση Φωτισμού (Lumen)
Η απόδοση φωτός είναι μία μέτρηση της ροής φωτός χρησιμοποιώντας μια ενσωματωμένη σφαίρα. Η μονάδα ροής της φωτεινότητας, lumen, είναι μία μέτρηση της ενέργειας.
Μέγιστη Ένταση Δέσμης (candela)
Η μέγιστη ένταση δέσμης είναι η μέτρηση της φωτεινής έντασης στη μέση της δέσμης του φακού. Η μονάδα μέτρηση της έντασης της δέσμης, candela, είναι η μέτρηση της ενέργειας.
Απόσταση Δέσμης (Μέτρα)
Η απόσταση δέσμη (ακτίνας) καθορίζεται ως προς την απόσταση από το φακό, όπου ο φωτισμός είναι ισοδύναμος με την πανσέληνο σε μια “καθαρή” νύχτα.
Διάρκεια (ώρες)
Η διάρκεια ορίζεται ως το ποσό του χρόνου, στρογγυλοποιείται στο πλησιέστερο τέταρτο της ώρας, μέχρι η απόδοση να πέσει κάτω από 10%.
Αντοχή στο νερό (IPX βαθμός)
Η αντοχή στο νερό αναφέρεται χρησιμοποιώντας το σύστημα ΙΡ, και υπάρχουν τρεις βαθμοί ΙΡΧ που χρησιμοποιούνται.
IPX4 – αντοχή στο νερό ή να πιτσιλιστεί από όλες τις κατευθύνσεις.
IPX7 – προστασία από νερό, ή προσωρινή κατάδυση σε ένα μέτρο για τριάντα λεπτά.
IPX8 – υποβρύχιος, ή συνεχής κατάδυση έως κάποιο συγκεκριμένο βάθος για τέσσερις ώρες.
Αντοχή σε κρούση (μέτρα)
Η αντοχή σε κρούση δοκιμάζεται με πτώσεις σε τσιμεντένιες επιφάνειες από συγκεκριμένο ύψος όλα τα προοριζόμενα αξεσουάρ, όπως οι μπαταρίες να είναι εγκατεστημένες.
Ερμηνεύοντας το FL1 Πρότυπο
Τώρα που έχουμε καθορίσει την έννοια αυτών των όρων, ας δούμε την έννοια των μη προφανών όρων.
Απόδοση Φωτός έναντι Μέγιστη Απόδοση Δέσμης
Αν και η υψηλότερη απόδοση φαίνεται να αντιστοιχεί με υψηλότερη ένταση, ένας φακός με περισσότερα Lumens δεν είναι απαραίτητα “φωτεινότερος”. Και αυτό γιατί:
Η απόδοση φωτός καθορίζεται από το σύνολο φωτός που βγάζει ο φακός και έχει σχέση με την απόδοση των LED και πόση ενέργεια χρησιμοποιούν.
Η μέγιστη ένταση δέσμης αντιπροσωπεύει τη φωτεινότητα όπως γίνεται αντιληπτό από το ανθρώπινο μάτι και πως η δέσμη εστιάζεται από το οπτικό σύστημα.
Έτσι, τι είναι πιο σημαντικό; Η απόδοση φωτός μπορεί να θεωρηθεί ως “πρώτη ύλη”, αλλά πώς το φως διασκορπίζεται καθορίζει τη χρησιμότητα του. Για παράδειγμα μία λάμπα φθορίου έχει υψηλή απόδοση αλλά χαμηλή ένταση (διασκορπισμένη δέσμη – ακτίνα), ενώ ένα λέιζερ έχει χαμηλή απόδοση αλλά χαμηλή ένταση (εστιασμένη δέσμη).
Και τα δύο είναι χρήσιμα για τους προσδιοριζόμενους σκοπούς τους, αλλά κανένα από τα δύο δεν κάνει καλό ένα φακό. Έτσι, η απόδοση δέσμης ανά βαθμό lumen (cd/lm) μπορεί να καθοριστεί εάν ο φακός έχει εστιασμένη ή διασκορπισμένη απόδοση δέσμης.
Οι φακοί με δέσμη (φωτός) σημείου (μεγάλο ποσοστό cd/lm) είναι κατάλληλοι για να φωτίσουν μακρινά αντικείμενα, αλλά από κοντινή απόσταση μπορεί να είναι εκτυφλωτικά φωτεινοί.
Οι φακοί με διασκορπισμένη δέσμη φωτός (μικρό ποσοστό cd/lm) είναι κατάλληλοι για κοντινή δουλειά, αλλά δεν πρόκειται να φωτίσουν καλά απομακρυσμένα αντικείμενα.
Οι καλές εστιασμένες δέσμες είναι πάνω από 100 cd/lm, οι φακοί γενικής χρήσης είναι μεταξύ 20-100 cd/lm, και τα φώτα εργασίας είναι λιγότερο από 10 cd/lm.
Μέγιστη Απόδοση Δέσμης έναντι Αντιληπτής Φωτεινότητας
Η φωτεινότητα, όπως τη σκεφτόμαστε κάθε μέρα, είναι στη πραγματικότητα μία δύσκολη μέτρηση για να κατανοηθεί αριθμητικά. Ενώ 10,000cd θα φαίνονται πιο φωτεινά από τα 5,000cd, δεν είναι όμως δύο φορές πιο φωτεινό. Ο λόγος είναι επειδή η αντίληψη στη φωτεινότητα δεν είναι γραμμική, γεγονός που σημαίνει ότι η διπλάσια ένταση δεν θα εμφανιστεί “δύο φορές πιο φωτεινή”.
Κρατώντας αυτή τη μη-γραμμική σχέση στο μυαλό μας είναι σημαντικό να κάνουμε συγκρίσεις για τη μέγιστη απόδοση δέσμης, και με μία πρόχειρη εκτίμηση ένα φως για να φανεί δύο φορές πιο φωτεινό στο μάτι, απαιτεί τέσσερις φορές την ένταση.
Απόσταση Δέσμης
Η απόσταση δέσμης υπολογίζεται από τη μέγιστη ένταση δέσμης, και έτσι έχουμε μία καινούργια πληροφορία εδώ. Επιπλέον με πανσέληνο σε μία “καθαρή” νύχτα δεν χρειάζεται πολύ φως, έτσι μη δώσετε τόση βάση σ’ αυτή τη προδιαγραφή.
Περιορισμοί στο πρότυπο FL1
Ενώ το πρότυπο FL1 είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός, δεν υπάρχει πρότυπο που να μην έχει θέματα, και υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί στο πρότυπο FL1. Το να γνωρίζεις τους περιορισμούς ενός προτύπου είναι εξίσου σημαντικό με το γνωρίζεις την έννοια του προτύπου, και ο πιο μεγάλος περιορισμός στο πρότυπο FL1 είναι η διάρκεια λειτουργίας.
Διάρκεια λειτουργίας
Μία ερώτηση παγίδα: μια μπαταρία 1.5V δίνει 1.5 Volt; Σε ιδανικές περιπτώσεις πάντα, αλλά η τάση μίας αλκαλικής μπαταρίας, μειώνεται κατά τη χρήση, οπότε δεν είναι σχεδόν πότε 1.5V. Αυτό γίνεται γιατί οι φακοί LED απαιτούν πολύπλοκα ηλεκτρονικά, αλλά δεν συμπεριφέρονται όλοι οι φακοί με τον ίδιο τρόπο. Για να κατανοήσετε αυτή τη συμπεριφορά, η διάρκεια λειτουργίας πρέπει να παρουσιαστεί σ’ ένα γράφημα που δεν απαιτείται FL1 πρότυπο. Δείτε αυτό δείγμα δεδομένων μετά από έλεγχο διάρκειας λειτουργίας (στο κάθετο άξονα είναι η φωτεινότητα και στο οριζόντιο η διάρκεια):
Το γράφημα για τη διάρκεια λειτουργίας μας δίνει τις παρακάτω πληροφορίες.
Ο φακός 2 έχει το λιγότερο χρόνο λειτουργίας, αλλά είναι η φωτεινότητα είναι σταθερή μέχρι το 10% από την αρχική του φωτεινότητα.
Ο φακός 1 έχει ελάχιστα πιο μεγάλη διάρκεια λειτουργίας από το φακό 1, αλλά η φωτεινότητα (η οποία είναι λιγότερη από 50%) συνεχόμενα μειώνεται.
Ο φακός 3 έχει μεγάλη διάρκεια λειτουργίας διατηρώντας τη φωτεινότητα στο 50%.
Βασιζόμενοι στο γράφημά , μπορούμε να πούμε ότι ο φακός 2 είναι καλύτερη επιλογή από το φακό 1, και ο φακός 3 είναι η καλύτερη επιλογή για παρατεταμένη διάρκεια λειτουργίας (στη πραγματικότητα ο φακός 1 και 2 είναι ίδιοι αλλά χρησιμοποιούνται διαφορετικές μπαταρίες, αλλά αυτό είναι θέμα για άλλο άρθρο).
Αντοχή Κρούσης
Ενώ οι LED συσκευές είναι αξιόπιστες και σταθερές χωρίς αποσπώμενα κομμάτια, το ηλεκτρονικό κύκλωμα που ρυθμίζει την ένταση των LED δεν είναι τόσο ανθεκτικά. Περιστασιακές πτώσεις δεν θα έπρεπε να είναι θέμα αλλά οι συνεχόμενες πτώσεις μπορεί να οδηγήσουν σε ακανόνιστη λειτουργία ή στο χαλάσει τελείως η συσκευή. Η συμβουλή μας είναι να συμπεριφέρεστε στις LED συσκευές όπως σε κάθε άλλη ηλεκτρονική συσκευή και να αποφεύγεται πτώσεις και άλλες ζημίες αν αυτό είναι δυνατό.
Συντομογραφίες πόρων LED
Εδώ είναι μία λίστα με τις συντομογραφίες των τύπων μπαταρίας:
ALKN = Αλκαλικές
NICD = Νικελίου-Καδμίου
NIMH = Νικελίου-Μετάλλου Υβριδίου
LITH = Λιθίου
LTON = Ιόντων Λιθίου
LTFP = Λίθιου Φωσφορικού Σιδήρου (LiFePO4)